Allergie

10 dec 2013
Allergie

Allergie

Wat is een allergie?

Allergie is een overgevoeligheid voor een bepaalde stof. Je lichaam ziet deze normaal onschadelijke stof als bedreiging en reageert hier heftig op. Mensen kunnen voor van alles allergisch zijn. Een allergie ontstaat meestal gedurende je leven. Allergieën komen het meeste voor in westerse landen en omgevingsfactoren spelen hierin een belangrijke rol. Je wordt allergisch voor iets waarmee je in contact komt. De kans dat iemand in Nederland in zijn leven ergens allergisch voor wordt is ongeveer 30%. Het risico dat je loopt om een allergie te ontwikkelen is voor een deel genetisch bepaald. Je erft dan een grotere kans om ergens allergisch voor te worden. Dit heeft te maken met een aangeboren aanleg om immunoglobine E, een afweerstof dat je lichaam aanmaakt, te produceren. Deze stof reageert erg snel op bijvoorbeeld huisstofmijt of pollen. De stof waarop je lichaam reageert noemen heet een allergeen. Je kan voor verschillende stoffen tegelijkertijd allergisch zijn. De manier waarop je lichaam reageert noemen we de allergische reactie.

Soorten allergieën

Er zijn allerlei soorten allergieën. Zoals wij eerder al noemden kan een allergische reactie ontstaan door blootstelling aan een bepaalde stof. Enkele veel voorkomende allergieën zijn hooikoorts (pollen) voedsel-, zonne-, contact-, insecten- en huisstofmijt allergie.

Allergische reacties

Als je allergisch bent reageert je lichaam heftig op een bepaald allergeen. Verschillende allergenen kunnen verschillende reacties veroorzaken. Hooikoorts, veroorzaakt bijvoorbeeld vooral een verstopte neus, tranende ogen, veel niezen, jeuk aan je ogen en benauwdheid. Huisstofmijt allergie veroorzaakt jeuk in je neus, een loopneus, of juist een verstopte neus, oogprikkeling, huidklachten, astmatische klachten en herhaaldelijke oor en keelontstekingen en hoest. Een voedselallergie, zoals glutenallergie, veroorzaakt jeuken in de mond, overgeven, buikloop, kramp en een jeukende huid of opzwellingen. Een insectenallergie veroorzaakt rode bultjes over het hele lichaam, opgezwollen ogen, opgezwollen lippen, en in sommige gevallen zwellingen in de hals. Bij een ernstige insectenallergie kan er zelfs anafylactische shock optreden, dit houdt in dat de bloeddruk daalt en er hartritme stoornissen ontstaan. Een insectenallergie kan dodelijk zijn.

Hoe weet je waarvoor je allergisch bent

Een allergietest kan aantonen of je lichaam reageert met immunoglobine E (IgE) op een bepaalde buiten lichamelijke stoffen. Je kan voor een specifiek allergeen testen zoals gluten of hooikoorts. Je kan ook een algemene test doen. Om deze testen te ondergaan kun je natuurlijk naar een arts of het ziekenhuis gaan, dit kan kostbaar zijn. Je kan ook een betrouwbare thuistest doen. Met de Easy home allergietest kun je de test gemakkelijk en betrouwbaar zelf uitvoeren. Meestal is een enkel drupje bloed voldoende om vast te kunnen stellen of je lichaam reageert op het allergeen.

Wat is er tegen te doen

In het ergste geval van een allergische reactie, een anafylactische shock word er door artsen meestal kunstmatige adrenaline (epinefrine) toegediend. Daarna wordt meestal een auto-injector meegegeven voor een allergie noodgeval. Deze auto-injector heeft een houdbaarheidsdatum. Als die verstreken is kunt u hier op internet voordelig een nieuwe kopen. Bij minder heftige allergieën is het vaak zaak om allergenen te vermijden. Dat kan bij een allergie als hooikoorts, huisdieren of huisstofmijt lang niet altijd. Voor dit soort allergieën zijn ook allerlei verschillen anti-allergische medicijnen te koop.

← Huiduitslag Pollenallergie test →

About the author

Linda Faye

Leave A Reply