Huiduitslag

17 dec 2013

Huiduitslag? Iedereen heeft er wel eens van gehoord, maar wat is het precies? En wat zijn de oorzaken? Op deze pagina lees je meer informatie over huiduitslag. Ook bieden wij je de mogelijkheid om een zeer effectieve test via ons te bestellen. Door middel van deze test weet je binnen een aantal minuten of je ergens allergisch voor bent ja of nee. Huiduitslag is een allergische reactie. Ook heb je de mogelijkheid om ons vragen te stellen over je bestelling. Ook kun je voor eventuele verdere vragen onze speciale Allergie pagina bekijken.

Wat is huiduitslagHuiduitslag

Huiduitslag betekent dat de huid anders aanvoelt of anders oogt dan de normale huid.  Hierbij kun je denken aan puistjes, pukkels, blaasjes of vlekken. Huiduitslag kan voorkomen op de gehele huid of slechts afzonderlijke gedeelten. In enkele gevallen zijn er verschillende soorten huiduitslag tegelijkertijd aanwezig op de huid. Vaak gaat huiduitslag gepaard met jeuk. Ook kan de huiduitslag die van elkaar gescheiden waren in elkaar overlopen.

In principe zijn er twee hoofdgroepen huiduitslag. De papuleuze uitslag is te herkennen aan onzuiverheden op de huid die als kleine knobbeltjes aanvoelen. Bij de natte uitslag maken we onderscheidt tussen de uitslag met blaasjes (vesiculair), waarbij kleine pukkels gevormd worden, en kwaddels. Kwaddels zijn grote, met doorzichtige vloeistof gevulde blaren.

Hoe ontstaat  huiduitslag

Een oorzaak van huiduitslag is een infectieziekte zoals rodehond, mazelen, roodvonk of syfilis. Aan de hand van de typische huiduitslag bij deze infecties, kan je soms deze infectieziekte herkennen. Huiduitslag treedt ook tijdens of na koorts treedt vaak op.

Een ander oorzaak van huiduitslag is een allergie voor een bepaalde ingrediënt, stof of een andere invloed van buiten af. Huiduitslag hoeft bij een allergische reactie niet direct zichtbaar te zijn. Het kan zijn dat je al een tijdje in aanraking komt met iets wat een allergische reactie veroorzaakt bij je. Doordat je maar een beetje met deze stof in aanraking komt merk je hier nog niets van. Je lichaam daarentegen reageert er al wel op, die blijft namelijk antistoffen aanmaken. In een later stadium krijg je pas last van allerlei klachten en zichtbaar door de huiduitslag. Doordat bij allergie de klachten pas later zichtbaar zijn, is het meestal lastig te achterhalen wat de oorzaak hiervan is. Niet alleen de duur van aanraking met de bepaalde stof is belangrijk, maar ook hoe gevoelig je hiervoor bent. De één is gevoeliger voor een bepaalde stof dan een ander. Bestel nu snel de allergie test om te kijken of je (niet zichtbare) huiduitslag hebt:

Herkennen van de oorzaak van huiduitslag

De volgende ziekten kunnen herkent worden aan de huiduitslag

  • Waterpokken. Dit zijn kleine vlekken die op de hele lichaam kunnen zitten, maar meestal verspreid op de romp. Uit deze vlekken ontstaan blaasjes en puistjes die opengaan en korsten gaan vormen. Alle stadia van de huidverschijnselen kunnen tegelijkertijd optreden.
  • Pokken. Deze uitslag lijkt veel op die van de waterpokken, maar begint bij het hoofd en verspreidt zich na de romp. Alle huidverschijnselen bevinden zich in hetzelfde stadia.
  • Rodehond. Deze kenmerkt zich door kleine rode vlekjes achter de oren en in het gezicht. Deze kleine rode vlekjes verspreiden zich daarna over de romp.
  • Mazelen. Deze kleine vlekken ontstaan eerst achter de oren en op het voorhoofd. In een later stadium zijn deze kleine vlekken ook op de borst en de onderbuik.
  • Roodvonk. Rode vlekken verspreiden zich vanuit oksels, buigzijde van de armen en liezen over het hele lichaam.

Om de oorzaak van de huiduitslag  aan een allergie aan te wijzen is op 2 manieren te bewijzen. Je zou het kunnen merken als je na het eten van een bepaalde voeding last krijgt van jeuk of huiduitslag, die daarna weer verdwijnt. Een andere manier om het te merken is als je met iets in aanraking komt wat een directe reactie geeft. De reactie kan direct tot na een dag na aanraking opzetten.

Om er zeker van te zijn dat allergie de oorzaak is kun je voor een bepaalde tijd het voedingsmiddel of product niet gebruiken. Belangrijk hierbij is dat je opschrijft of onthoudt over hoe het gaat. Na die bepaalde tijd ga je kijken of de huiduitslag en andere klachten minder zijn geworden. Eventueel kun je na die bepaalde tijd weer het product of voedingsmiddel gebruiken en zien of er wat verandert.

Behandelen van huiduitslag

Als de infectie de oorzaak is van de huiduitslag dan wordt de behandeling toegespitst op deze infectie en niet direct op de huiduitslag. In geval dat de oorzaak niet duidelijk is, of bij hevige klachten dan is het raadzaam contact op te nemen met je huisarts.

Bestel hier je allergie test!

Fexofenadine:

Een zeer nuttig medicijn voor behandeling tegen allergieën en huiduitslag is Fexofenadine. Dit is een antihistaminicia medicijn welke ook nuttig is bij de behandeling van wagenziekte, duizeligheid en jeuk. Bestel nu hier hét medicijn tegen je huiduitslag!

 

Allergie →

About the author

Linda Faye

Leave A Reply