Atorvastatine

11 dec 2014

Atorvastatine is een medicijn dat door artsen vaak wordt voorgeschreven als je een te hoog cholesterol hebt. Ook wanneer je een te hoog vetgehalte in je bloed hebt in combinatie  met teveel cholesterol is dit een effectief product. Officieel valt Atorvastatine onder de cholesterolsynthese remmers. Het remt de aanmaak van cholesterol. Een te hoog cholesterol en vetgehalte kan vernauwing van de bloedvaten (aderverkalking) veroorzaken met alle gevolgen van dien. Een ander medicijn dat ook cholesterol remmend werkt, is Zocor.

Wat doet Atorvastatine precies?

Als je een te hoog cholesterol hebt is het belangrijk om hier wat aan te doen. Het risico op hart- en vaatziekten neemt namelijk aanzienlijk toe als je cholesterol te hoog is. Daarom schrijven (huis)artsen in deze situaties vaak een cholesterol remmer voor. Atorvastatine is er hier één van en verder is Symvastatine en Pravastatine een veel voorgeschreven medicijn. Bij het voorschrijven nemen de artsen vaak andere risicofactoren in overweging. Dit zijn bijvoorbeeld roken, diabetes, overgewicht en een te hoge bloeddruk.

Een te hoog cholesterol ontstaat vaak wanneer je teveel of te vet eet. Ook kan het voorkomen dat je lichaam teveel cholesterol aanmaakt en kan het erfelijk bepaald zijn dat je een hoger cholesterol hebt dan gemiddeld.

Tijdens het gebruik van Atorvastatine merk je er vrijwel niets van. Echter gebeurt er ondertussen van alles in je lichaam. De technische details zullen we je besparen. Feit is dat door gebruik van dit medicijn de aanmaak van cholesterol in de lever wordt geremd. Ook wordt het vetgehalte in je bloed aangepakt. Atorvastatine

Het grote voordeel is dat gebleken is dat wanneer je cholesterolremmers als Atorvastatine gebruikt de kans op hart- en vaatziekten enorm afneemt. Het effect van dit medicijn wordt bereikt na zo’n 4 tot 6 weken gebruik volgens de instructies. Bloedonderzoek zal vervolgens uitsluitsel geven of uw cholesterol lager is geworden en binnen de normale waarden valt.

Hoe gebruik ik Atorvastatine?

Het product is verkrijgbaar in 10, 20, 40 en 80 mg tabletten. Elke verpakking bevat 84 tabletten. De gebruikelijke dosering is 10 mg eenmaal per dag. Dit geldt voor volwassenen en voor kinderen ouder dan 10 jaar. In overleg met huisarts kan indien nodig de dosering worden opgevoerd. Maximale dosering is 80 mg (volwassenen) en 20 mg voor kinderen. Het product wordt vaak gebruikt in combinatie met een cholesterol verlagend dieet. Twijfel je ook na het lezen van de bijsluiter over het gebruik vraag dan je huisarts.

Als je begint met het gebruik is het erg belangrijk om consistent te gebruiken conform de instructies in de bijsluiter. In de praktijk blijkt dat veelal medicijnen niet correct worden gebruikt. Het gevolg kan zijn dat het medicijn zijn uitwerking mist waardoor je voor niets deze medicijnen gebruikt.

Wanneer en hoe lang mag ik het gebruiken?

Het product Atorvastatine wordt veelal gebruikt wanneer andere middelen onvoldoende hebben geholpen. In eerste instantie richten behandelingen van een te hoog cholesterol zich het aanpassen van voeding en levensstijl. Als dit niet genoeg effect heeft kunnen er medicijnen worden ingezet. Dit gebeurt ook wanneer een arts het risico op aandoeningen als hoog inschat.

Meestal wordt dit product zo’n 4 tot 6 weken gebruikt aangezien dan het resultaat is bereikt. Bloedonderzoek kan uitwijzen in hoeverre de waardes verlaagd zijn tot een aanvaardbaar niveau. Belangrijk is om het medicijn elke dag in te nemen en te gebruiken conform bijsluiter.

Wanneer mag ik Atorvastatine niet gebruiken? Atorvastatine

Let bij gebruik op dat je het niet combineert met:

  • teveel alcohol
  • teveel grapefruit sap
  • zwangerschap en borstvoeding
  • leverfunctiestoornis

Wij raden je aan om de bijgaande bijsluiter aandachtig te lezen.

Waar kan ik Atorvastatine bestellen?

Je kunt Atorvastatine hier bestellen via onderstaande knop. De bestelling zal worden beoordeeld door een officiële arts en dit kan volledig online en wijst zich vanzelf gedurende de bestelling. Uiteraard kun je hier ook bestellen met het eigen recept van je huisarts. Het bestelproces is zo opgezet dat je makkelijk en snel Atorvastatine kunt bestellen tegen een scherpe prijs. Als je besluit om dit medicijn te gaan gebruiken is het, net als bij andere medicijnen, erg belangrijk dat je alle andere ziekten en klachten die je hebt aan de arts meldt.

Heb je ervaringen met dit product of vragen neem dan gerust contact met ons op. Wij proberen je vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

 

Cholesterolwaarden →

About the author

Linda Faye

Leave A Reply