Cholesterol

24 jan 2014

Wat is Cholesterol?

Cholesterol is een bouwstof voor je lichaam. Het is nodig voor het maken van cellen, de productie van hormonen en speelt een belangrijke rol in de spijsvertering. Een derde van de cholesterol in het bloed komt uit voeding het grootste gedeelte wordt aangemaakt in de lever. Cholesterol is een vetachtige stof. Daardoor lest het niet op in water, en kan het alleen niet worden vervoerd in het lichaam. Om Cholesterol toch te vervoeren wordt het daarom verpakt in Lipoproteïnen, dat zijn een soort eiwitbolletjes die wel in het bloed vervoert kunnen worden.

De verschillende soorten

Er zijn drie verschillende soorten cholesterol namelijk:

  • HDL. Dit staat voor H (Hoge) D (dichtheid) L (Lipoproteïnen);
  • LDL. Dit staat voor L (Lage) D (Dichtheid) L (Lipoproteïnen);
  • VDL. Dit staat voor V (Very/zeer) L (Lage) D (Dichtheid) L (Lipoproteïnen).

De term dichtheid staat voor het gewicht van het cholesterol pakketje, hoe meer vet erin zit, hoe lichter het deeltje wordt, hoe lager de dichtheid. Om het simpel te houden kunnen we aangeven dat er slechte en goede cholesterol bestaat. Het goed Cholesterol is HDL, het slechte is LDL en VDL.

Cholesterol gehalte

Zoals we daarnet hebben aangegeven zijn er drie verschillende soorten cholesterol. Die verschillende soorten hebben verschillende taken. Ze moeten daarom in balans zijn. Een te hoog LDL gehalte zorgt ervoor dat de cholesterol zich onderweg in je bloedbaan kan nestelen, hier hoopt het zich op en zorgt daardoor voor dunnere/nauwere aderen. Omdat je hart wel evenveel bloed moet rondpompen zodat je kunt functioneren, moet je hart harder werken. Zo’n vernauwing van de aderen heet slagaderverkalking. Hoe meer de aders verkalkt zijn, hoe hoger de bloeddruk en hoe groter het risico op hart- en vaatziekten.

Cholesterol

Een te hoge cholesterol

We noemen het te hoge LDL gehalte een hoge cholesterol. Of als iemand last heeft van z’n cholesterol gaat het om de LDL. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Bekende oorzaken zijn

  •  veel verzadigde vetten eten
  • overgewicht
  • roken
  • diabetes
  • een traag werkende schildklier
  • bepaalde medicijnen
  • erfelijke aanleg

 Wat kun je eraan doen?

Je kunt beginnen met minder verzadigde vetten te eten, te stoppen met roken en door af te vallen. Verzadigde vetten komen veel voor in zuivelproducten, vette vleeswaren, koekjes, chips en gebak. Met vet vlees bedoelen we producten als varkenskarbonade, wordst en blindevink. Bij zuivelproducten moet je denken aan volle melk of 48+ kaas. In roomboter en harde margarine zit ook veel verzadigd vet, wat dus LDL wordt. Onverzadigd vet wordt HDL en helpt dus de cholesterol balans te herstellen. Onverzadigde vetten zijn bijvoorbeeld vette vis zoals makreel, zalm en paling. Mager vlees zoals kipfilet of biefstuk. Magere melk. Margarine uit een kuipje en halvarine. Noten en pinda’s.

Verder is het zo dat verzadigde vetten bij kamertemperatuur hard zijn en onverzadigde vetten zijn bij die temperatuur vloeibaar. Bakken in vloeibare boter of olie is dus beter dan een hard stuk bakboter.

Naast gezond eten is stoppen met roken een goede manier om je cholesterol balans te herstellen.

Ook afvallen helpt bij het verlagen van je LDL gehalte. Afvallen kun je doen door te sporten of een dieet. Er zijn ook producten verkrijgbaar die afvallen makkelijker kunnen maken zoals Vitadis of Carbuloss. Ook met die producten kunt u goedkoop en snel afvallen.

Medicijnen

Als gezond eten, afvallen en stoppen met roken niet genoeg is kan het zijn dat je medicijnen nodig hebt. We hebben een aantal van deze medicijnen onderzocht en op de volgende pagina’s willen we graag extra informatie geven over een aantal cholesterol remmers. In tegenstelling tot de veranderingen in je leven hebben deze medicijnen direct effect op je lever en hoeveel cholesterol die aanmaakt. Het beste is deze medicijnen te gebruiken en de oorzaak van het te hoge cholesterol aan te pakken. Wij adviseren Symvastatine, Atorvastatine, Zocor en Crestor.

Deze medicijnen zijn hier te koop. Voor een overzicht me alle beschikbare producten tegen een te hoog cholesterol kunt u een kijkje nemen in onze speciale rubriek over cholesterol.

← Cholesterolwaarden Zocor →

About the author

Linda Faye

Leave A Reply