Cholesterolwaarden

04 feb 2014

Om je risico op hart- en vaatziekten te bepalen is het zinvol je cholesterolwaarden regelmatig te meten. Het is aan te raden om je cholesterol twee keer te meten (met één week daar tussen in), dit omdat het cholesterolniveau van nature nogal wisselvallig is. Je cholesterol gehalte wordt gemeten door middel van een bloedtest. Uit deze bloedtest worden je cholesterolwaarden vastgesteld.  Cholesterolwaarden worden vastgesteld in millimol per liter (mmol/l).

De resultaten uit een cholesterolmeting worden altijd door een arts beoordeeld. Bij het vaststellen van het risico op hart- en vaatziekten zal de arts daarbij altijd rekening houden met je leeftijd, rookgedrag, bloeddruk, stressbestendigheid, overgewicht, mate van lichaamsbeweging, alcoholgebruik en in welke mate er hart- en vaatziekten in je familie voorkomen. Omdat cholesterol niet de enige risicofactor is, kan een hoog cholesterolniveau bij de ene persoon risicovoller zijn dan bij de ander.

cholesterolwaarden

Cholesterolwaarden meten – hoe werkt het?

Om je cholesterol te meten is het aan te bevelen om nuchter te zijn bij het afnemen van de bloedtest. Voorafgaand aan de bloedafname mag er 12 uur niet gegeten worden en 24 uur geen alcohol gedronken worden.

Zoals reeds beschreven wordt het cholesterolniveau bepaald op basis van je bloedtest. 4 resultaten uit dit onderzoek worden nader onderzocht: het totaal aanwezige cholesterol, het goede type cholesterol (HDL), het slechte type cholesterol (LDL) en een aantal vetten die in het bloed aanwezig zijn, de zogenaamde tryglyceriden. Hieruit wordt het cholesterol gemeten, ook wel de cholesterolratio genoemd. Om tot deze waarde te komen, wordt het totale cholesterolgehalte gedeeld door het goede HDL-cholesterol.

Cholesterolwaarden meten – de resultaten

De Hartstichting hanteert als norm dat je cholesterolniveau lager moet zijn dan 5 millimol per liter. Het LDL cholesterol moet lager zijn dan 2,5 millimol per liter en het HDL cholesterol moet zo hoog mogelijk zijn.  Mocht je waarde hoger zijn dan 5 mmol/l, dan zul je maatregelen moeten nemen in je voeding en leefwijze. Je kunt bijvoorbeeld kiezen producten met minder verzadigde vetten te eten of producten met plantensterolen. Producten met plantensterolen zijn bijvoorbeeld Becel Pro-Activ en cholesterolverlagende margarine van Albert Heijn. Deze producten zijn echter niet geschikt voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en kinderen beneden de 5 jaar.

Cholesterolwaarden meten – de cholesterolmeter

Om je cholesterol te meten kun je de Cholesterolmeter 3-in-1 gebruiken. Met deze cholesterolmeter kan het Totaal Cholesterol, HDL en Tryglyceride gemeten worden. Door middel van één keer prikken worden alle waardes bepaald. De meter kan gebruikt worden met bloed uit je vingertop. Uit de resultaten van deze waarden kunnen ook de LDL en Cholesterol ratio bepaald worden. Alle waardes worden na gebruik van de 3 in 1 strip getoond en opgeslagen in het geheugen van de cholesterolmeter.cholesterolwaarden

De testkit bestaat uit een aantal onderdelen zoals de cholesterolmeter, een uitgebreide bijsluiter (deze kun je ook digitaal benaderen), een handig etui, 4 AAA batterijen, 5 teststrips, 5 lancetten, 2 controle strips en een code chip voor een nauwkeurige werking. Deze cholesterolmeter is aanbevelenswaardig omdat je ten allen tijde een compleet beeld krijgt van al je cholesterolwaarden.

De cholesterolmeter is nu tijdelijk scherp geprijsd en verzending is gratis. Wanneer je vandaag nog vóór 18.00 uur besteld, beschik je morgen al over je cholesterolmeter 3-in-1.

← Atorvastatine Cholesterol →

About the author

Linda Faye

Leave A Reply