Chlamydia test

05 dec 2013

Chlamydia test

Chlamydia

Op deze pagina gaan we wat verder in op chlamydia, de gevolgen hiervan en hoe je jezelf kan testen. Natuurlijk horen we graag wat jij van de test vindt als je hem hebt besteld en gebruikt. Dit kan natuurlijk ook anoniem. Onze algemene pagina over SOA’s en soa testen vind je hier.

Chlamydia is de SOA die het meeste voorkomt in Nederland. Chlamydia komt het meeste voor bij jongeren in de leeftijd tussen 18 en 25 jaar. Dat komt omdat deze leeftijdscategorie het meest van seksuele partners wisselt. Gelukkig is chlamydia goed te behandelen met pillen. Chlamydia geeft niet altijd direct klachten. Er worden naar schatting ongeveer 1000 vrouwen onvruchtbaar door chlamydia. Chlamydia kan bij mannen en vrouwen verschillende klachten geven.

De klachten

Bij mannen zorgt chlamydia voor pijn of een branderig gevoel bij het plassen, afscheiding uit de plasbuis (vooral ’s ochtends), pijn in de balzak en soms irritatie of jeuk bij de anus (bloederige) afscheiding bij het poepen en diarree. Niet alle mannen krijgen dus klachten, en als je klachten krijgt krijg je ze ook niet altijd allemaal of tegelijk.

Bij vrouwen kan chlamydia pijn of een branderig gevoel bij het plassen veroorzaken. Ook kan er tijdens en na de seks pijn en bloedverlies ontstaan. Bloedverlies tussen menstruaties, meer of andere vaginale afscheiding, hevige pijn in de onderbuik, soms met koorts, ontsteking in het bekkengebied met koorts en soms irritatie of jeuk bij de anus (bloederige) afscheiding bij het poepen en diarree. Ook niet alle vrouwen krijgen alle klachten, sommige vrouwen krijgen zelfs helemaal geen klachten.

Bij zwangere vrouwen kan chlamydia ook gevolgen hebben voor de baby. De baby kan door chlamydia namelijk te vroeg en te licht geboren worden. Ook kan chlamydia bij de geboorte worden overgedragen waardoor de baby oog en longontsteking kan krijgen.

Als je chlamydia niet behandeld kunnen zowel mannen als vrouwen hierdoor ernstiger klachten krijgen. Bij mannen bijvoorbeeld ontstekingen in de bijbal of prostaat en verminderde vruchtbaarheid.
Bij vrouwen kan het zorgen voor ontstekingen in de eileiders en het bekkengebied. Daarnaast kan het bij vrouwen ook zorgen voor chronische buikpijn en verminderde vruchtbaarheid.

Het is dus erg belangrijk dat je weet of je chlamydia hebt of niet. Daarom is het verstandig om een chlamydia test te doen. Als je chlamydia hebt gehad kun je je het beste binnen een jaar nog een keer testen. Als je eenmaal chlamydia hebt gehad kan je het ook een volgende keer nog krijgen. Je wordt dus niet immuun voor chlamydia.

Chlamydia test

Als je bang bent dat je chlamydia hebt moet je je laten testen. Sommige mensen doen dit bij een arts of GGD maar voor de meeste mensen is dat erg vervelend en soms duur. Als dat voor jou ook zo is kun je voordelig en anoniem via het internet een SOA test bestellen.
Bij de wat duurdere laboratorium-thuis test wordt je niet alleen getest op Chlamydia, maar ook op Gonorroe en Trichomonas. Bij deze test neem je zelf een monster af en dit stuur je op naar een laboratorium. Zij voeren de test uit en binnen 7 dagen kun je de uitslag online bekijken.

Voor Chlamydia is er ook een echte thuistest beschikbaar voor vrouwen. Hierbij neem je met het bijgeleverde wattenstaafje een beetje slijm uit de vagina. Dit test je met de testvloeistof en na ongeveer 12 minuten heb je de uitslag. Hierbij moet je natuurlijk de gebruiksaanwijzing goed volgen en rekening houden met de incubatietijd van ongeveer drie weken. Als er eerder klachten ontstaan kan je je ook eerder testen.

Door op de onderstaande link te kliken kun je de chlamydia test kopen

Positief getest?

Als je een chlamydia test hebt gedaan en deze was positief moet je medicijnen gebruiken om van de bacterie af te komen. Meestal wordt er door een arts antibiotica voorgeschreven. Je kan deze ook zelf bestellen via internet.

De meest gebruikte antibiotica bij chlamydia is Macrolide-antibiotica. Dit is bijvoorbeeld Azitromycine of Zithromax. Deze antibiotica zorgt ervoor dat de eiwit aanmaak binnen de bacterie geblokkeerd wordt. De bacterie gaat daardoor dood, en jij bent chlamydia vrij. Pijn koorts en het algemeen zieke gevoel verdwijnen hiermee snel.

Als je zwanger bent is het niet altijd verstandig om deze antibiotica te nemen. Vaak wordt er door een arts dan Amoxicilline voorgeschreven. Dit kan als je je aan de voorgeschreven dosering houdt bij een zwangerschap meestal wel veilig gebruikt worden.

Als je begint met antibiotica raden wij je aan om altijd eerst met een arts overleggen.

Ben je op zoek naar andere SOA testen bekijk dan onze producten op onze speciale pagina met geslachtsziekten.

Syfilis test →

About the author

Linda Faye

One Comment

  1. bouwdewijn
    april 16, 2014 at 1:12 pm

    Ik heb het product besteld en ik had het binnen 2 werkdagen in huis. De test werkt erg makkelijk. Bedankt voor de service. Groeten


Leave A Reply