HPV virus

01 dec 2013

HPV virus (humaan papillomavirus) is een besmettelijk virus dat wordt overgedragen tijdens geslachtsgemeenschap en kan baarmoederhalskanker veroorzaken.

Veel vrouwen (gemiddeld 8 op 10) krijgen in hun leven te maken met het HPV virus. Er zijn ongeveer 100 verschillende soorten van het HPV virus, waarvan er 15 kunnen leiden tot baarmoederhalskanker. De typen virussen worden aangeduid met een nummer. De nummers 16 en 18 geven de meeste kans op baarmoederhalskanker. Het HPV virus is meestal actief in de schaamstreek en kan op diverse manieren worden overgebracht: via huid op huid contact, via huid op slijmvlies contact en door middel van slijmvlies op slijmvliescontact. Seksueel Overdraagbare Aandoeningen (SOA’s) ontstaan in veel gevallen door genitale wratten. In 90% van de gevallen is het HPV virus de aanleiding tot de genitale wratten. Het HPV virus kan daarom als een SOA worden beschouwd. Kijk voor meer informatie over SOA’s ook eens op onze speciale pagina.

Gelukkig ruimt het afweersysteem van het lichaam in de meeste gevallen HPV zelf op. Dit kan een jaar tot anderhalf jaar duren. In incidentele gevallen kan het lichaam het virus niet zelf opruimen, hetgeen ertoe kan leiden dat het virus lichaamscellen gaat veranderen. Bij een aantal vrouwen ontstaat dan baarmoederhalskanker.

HPV Virus

In de meeste gevallen merkt het lichaam niets van het virus. Er zijn vrijwel nooit klachten, doordat het lichaam HPV zelf opruimt. Aangeraden wordt om op te letten bij de volgende klachten: hinderlijke afscheiding uit de vagina, bloedverlies tijdens of vlak na geslachtsgemeenschap, bloedverlies buiten de menstruatieperiode en bloedverlies bij één jaar of langer niet menstrueren. Bij één van bovengenoemde klachten wordt geadviseerd contact op te nemen met de huisarts.
In de meeste gevallen duurt het ongeveer 10 tot 15 jaar voordat kanker ontstaat. Om kanker mogelijk te voorkomen krijgen vrouwen tussen de 30 en 60 jaar iedere 5 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Door middel van een uitstrijkje wordt gekeken of er afwijkende cellen zijn. Wanneer er lichte afwijkingen in de cellen geconstateerd worden, krijgen vrouwen het advies om na 6 maanden opnieuw een uitstrijkje te laten maken. Vervolgens wordt duidelijk of nader onderzoek noodzakelijk is.

HPV Test

Zoals hierboven beschreven kan HPV worden voorkomen door het in een vroegtijdig stadium op te sporen. Er is echter nog een manier, het zelf beschermen tegen HPV. Met behulp van een HPV test kan een HPV-virus worden aangetoond en kan het risico op baarmoederhalskanker vastgesteld worden. Bij de HPV test wordt, net als bij het uitstrijkje, celmateriaal van de baarmoederhals en vagina afgenomen en voor onderzoek opgestuurd naar een laboratorium. De gebruiker van de test kan thuis eenvoudig een monster afnemen en deze opsturen naar het laboratorium. In het laboratorium wordt het monster vervolgens onderzocht.

HPV ThuistestHPV Virus

Via deze site kun je de HPV Thuistest bestellen. Deze zeer betrouwbare thuistest is makkelijk in gebruik, snel en handig. Bij bestelling ontvang je een testkit, bestaande uit een brush (voor vaginale swap), codekaart om uitslag anoniem op te vragen, absorptiemateriaal en een sealzakje en retourbox (gratis te retourneren). Je monster wordt opgestuurd naar het laboratorium en daar vervolgens geanalyseerd. Binnen 7 dagen na het opsturen van het monster kun je door middel van de codekaart het resultaat via internet opvragen. Wanneer de uitslag van de HPV test aangeeft dat u een HPV virus infectie heeft, is het aan te bevelen om contact met je huisarts op te nemen.
Voor deze HPV thuistest betaal je momenteel slechts € 89,95 (adviesprijs € 97,99).

De HPV Thuistest is een betrouwbare test, die ook binnen ziekenhuizen gebruikt wordt. De levertijd is één tot drie werkdagen, verzending is gratis. Je hebt de mogelijkheid om achteraf te betalen. Wij zijn niet verantwoordelijk voor het gebruik van deze test. Ook raden wij je aan voor het gebruik contact op te nemen met je huisarts.

← Soa test

About the author

Linda Faye

Leave A Reply