Soa test

01 dec 2013

SOA’s; een korte introductie.

Een SOA is een een Seksueel Overdraagbare Aandoening. De meeste SOA’s zijn goed te behandelen als je op tijd weet welke aandoening je hebt.

Omdat de ziektes seksueel overdraagbaar zijn hangt er voor veel mensen een ongemakkelijke sfeer om deze aandoeningen. Het is dan ook voor veel mensen vervelend om een seksuele partner te vertellen dat hij of zij zich moet laten testen. De enige manier om te weten te komen of je een SOA hebt is namelijk zo’n SOA test.

Deze SOA testen zijn nu ook via het internet snel en discreet te bestellen. Let bij het uitvoeren van zo’n test wel altijd op de gebruiksaanwijzing. Hierin staat bijvoorbeeld hoe lang het duurt, nadat je de SOA hebt opgelopen, voordat je jezelf nauwkeurig kan testen. Deze tijd wordt ook wel incubatietijd genoemd.

De meeste SOA┬┤s zijn te verhelpen met een korte antibiotica kuur van 1 tot 3 weken. Sommige mensen krijgen geen klachten terwijl ze wel een SOA hebben. Dat betekend dat er best veel mensen zijn die wel een SOA hebben maar dit niet weten. Als je onveilig seksueel contact hebt gehad is het altijd verstandig om je te daarna laten testen. Ook als je een vaste relatie hebt is het verstandig om, voordat je onveilig gaat vrijen, beiden een SOA test te doen. Ook zonder klachten kan de een een SOA hebben en de ander besmetten. Meestal worden de gevolgen van een SOA met de tijd ernstiger.

De SOA test.

De meeste mensen gaan voor het testen op een SOA naar de GGD, een andere hulpverlener of een arts. De meest voorkomende testen zijn urine, uitstrijk of bloed testen. Als je hiervoor naar een hulpverlener gaat wordt dit materiaal door hen afgenomen en vervolgens opgestuurd naar een laboratorium. De hulpverlener krijgt dan een uitslag en neemt vervolgens contact met jou op.

Veel mensen voelen zich hier erg ongemakkelijk bij en dankzij het internet is dit nu ook overbodig. De testen zijn nu zelf makkelijk uit te voeren in je eigen huis. Als je denkt dat je een SOA hebt, bestel je gemakkelijk en discreet een SOA test via de link onderaan deze alinea. De testen die je op het internet kan bestellen zijn ongeveer dezelfde testen als een hulpverlener bij je zou afnemen.

Er zijn twee soorten testen, de een is een test waarbij je je eigen materiaal opstuurt naar een laboratorium waar de test daadwerkelijk uitgevoerd wordt.

De andere test is een echte thuistest, dat betekend dat je zelf je monsters bij een reagens voegt en direct het resultaat ziet.

Bij de laboratorium-thuis test word je tegelijk op meerdere aandoeningen gecontroleerd, de echte thuistest is specifiek voor een bepaalde SOA. Beide testen zijn erg betrouwbaar zolang de gebruiksaanwijzing goed wordt gevolgd.

 

Veel voorkomende SOA’s:

Chlamydia

Volgens schatting worden ongeveer 1000 vrouwen in Nederland per jaar onvruchtbaar door Chlamydia. Dit is de meest voorkomende SOA in Nederland en is zeer besmettelijk. Chlamydia heeft een incubatietijd van ongeveer drie weken. Dat betekent dat je meestal pas na drie weken klachten kan krijgen. Een soa test is daarom ook pas na drie weken betrouwbaar. Als je eerder klachten hebt, kan een soa test eerder chlamydia aantonen. Wil je meer weten over Chlamydia of lezen hoe je Chlamydia kunt behandelen klik dan hier.

Gonorroe

De welbekende druiper. Gonorroe heeft een incubatietijd van ongeveer twee weken en veroorzaakt een groen-gele afscheiding en een branderig gevoel bij het plassen. Als je besmet bent met Gonorroe loop je ook gemakkelijker een andere SOA op. Als je Gonorroe hebt is het dus verstandig je ook op andere SOA’s te testen.

Syfilis

Heeft een incubatietijd van drie maanden en wordt met bloedonderzoek aangetoond. Als je eerder klachten hebt kan het zin hebben om eerder een soa test met een uitstrijkje van de ontsteking te doen. Syfilis is een ziekte die uit meerdere stadia bestaat en de ziekte lijkt vanzelf over te gaan. Dat is echter niet zo. Het bekendste voorbeeld hiervan is Al Capone die later in zijn leven hersenvliesontsteking kreeg vanwege niet behandelde syfilis. Lees hier meer over (de behandeling) van Syfilis.

HPV

HPV is een verzamelnaam voor een groep virussen waar bij twee varianten 70% van alle baarmoederhalskanker gevallen veroorzaken. Dit zijn HPV 16 en HPV18. Voor deze virussen kun je een soa test doen. Er is voor meisjes vanaf 12 een vaccinatie beschikbaar. Alle meisjes van 12 worden opgeroepen om zich in te laten enten. Er is geen medicijn tegen HPV, maar als baarmoederhalskanker vroegtijdig word ontdekt is het in veel gevallen goed te behandelen. Als je soa test voor HPV dus positief is moet je je regelmatig laten nakijken op baarmoederhalskanker. Lees hier meer over het HPV virus.

 

← Syfilis test HPV virus →

About the author

Linda Faye

Leave A Reply