Kalknagels

19 aug 2015

In ons lichaam hebben wij verschillende bacteriën en organismen zitten. Deze zorgen er normaal gesproken voor dat ons lichaam gezond en sterk blijft. Maar als de balans verstoord raakt zullen de bacteriën door gaan groeien en voor problemen gaan zorgen. Problemen zoals kalknagels,  kunnen zowel bij de tenen als de vingers voorkomen.

Oorzaak van kalknagels

Vrijwel alle aandoeningen die wij aan al onze nagels kunnen krijgen, worden door onychomycose (kalknagels) veroorzaakt.  Het is dan ook de meest voorkomende nagelaandoening bij volwassenen.  Het komt ook veel vaker bij de teennagels voor dan in de nagels van de vingers. De reden hiervan is dat er bij de tenen veel sneller een schimmelinfectie tot stand kan komen. Maar het is niet alleen een schimmelinfectie die voor kalknagels kan gaan zorgen.

Candida infectie kan oorzaak van kalknagels zijn

Kalknagels kunnen veroorzaakt worden door de schimmelinfectie genaamd Candida Albicans. Dit is een schimmel die in ons lichaam voorkomt maar normaliter niet voor problemen zal zorgen.  Als ons lichaam niet compleet in balans is, dan kan deze schimmelsoort voor infecties gaan zorgen, zoals bijvoorbeeld bij de teennagels.

Dermatofyten infectie oorzaak kalknagels

Naast de Candida infectie kan een kalknagel ook komen door een Dermatofyten infectie. Dermatofyten is een gist die alleen in je nagels, haren en huid leeft.  Als je last krijgt van een infectie bij je nagels, worden ze erg dik of gaan ze splijten en uiteindelijk kunnen de nagels dan ook gewoon los gaan laten. Deze infectie is ook besmettelijk. Je kunt het dus krijgen door contact met iemand te hebben die deze infectie ook met zich meedraagt, maar ook van een dier of een object dat hiermee in aanraking is geweest.

Zo goed als alle kalknagels worden door de twee bovenstaande redenen veroorzaakt.  Maar, ze kunnen ook door Pityriasisversicolor of tinea versicolor veroorzaakt worden, die zelf weer tot stand zijn gekomen door een andere gist of schimmel.

Kalknagels behandelen

Als je kalknagels hebt opgelopen, dan wil je ze uiteraard ook gaan behandelen. Dat is heel goed mogelijk. Eerst moet er worden vastgesteld dat je ook daadwerkelijk last van kalknagels en dus een infectie hebt. Er wordt dan een monster van genomen en deze zal in het laboratorium worden onderzocht. Als men weet wat het is en wat de oorzaak is, dan kan er ook een anti schimmel zalf voor worden gemaakt, die je dan op voorschrift een aantal keren per dag aan moet brengen. Bij heel erg extreme gevallen kan de nagel ook worden verwijderd zodat de schimmel zich niet  verder uit kan breiden.

About the author

Linda Faye

Leave A Reply