Diclofenac

11 dec 2014

Diclofenac is een pijnstiller die onderdeel uitmaakt van NSAID’s (non-steroidal anti-inflammatory drugs): de ontstekingsremmende medicijnen die pijn, zwelling en koorts verminderen. Diclofenac wordt vaak gebruikt tegen pijn die met een ontsteking gepaard gaat, zoals gewrichtspijn en jicht. Het medicijn wordt daarnaast ook gebruikt als middel tegen menstruatieklachten, migraine en hoofdpijn.

Wanneer gebruik je diclofenac?

Net als Paracetamol is Diclofenac een pijnstiller. In algemene zin is paracetamol het meest veilige medicijn om pijn te bestrijden aangezien er weinig bijwerkingen optreden en het vaak goed werkt. In sommige gevallen werkt een ontstekingsremmer als Diclofenac echter beter, bijvoorbeeld bij hinder van pijnlijke zwellingen na een operatie. Zoals genoemd zijn menstruatieklachten en gewrichtsontstekingen veel voorkomende redenen om Diclofenac toe te passen. Ook voor migraine, spierpijn, griep en verkoudheid wordt het medicijn voorgeschreven. Wanneer je te maken hebt met ouderdom, kan het gebruik van Diclofenac in sommige gevallen artrose voorkomen. Artrose is een reumatische ziekte waarbij het kraakbeen dunner en zachter wordt. Diclofenac wordt in dat geval gebruikt om de pijn aan de gewrichten te beperken.

Diclofenac

Hoe werkt Diclofenac?

Diclofenac werkt voornamelijk door ontstekingen aan bijvoorbeeld gewrichten te remmen. Ontstekingen kunnen leiden tot hevige pijn. Het medicijn zorgt ervoor dat de ontsteking geremd wordt. Hierdoor zal er veel minder pijn worden ervaren. Bovendien kan het medicijn ook zwelling van de betreffende gewrichten voorkomen. Het pijnstillende effect begint al na één uur en houdt ongeveer zes uur aan. Tijdens de menstruatie kunnen vrouwen vervelende pijnscheuten ervaren, in zowel de rug als in de buik. In Diclofenac is een stof actief die ervoor zorgt dat vrouwen tijdens de menstruatie minder pijn ervaren. Het is te adviseren om al één dag voordat de menstruatie gaat beginnen te beginnen met het innemen van het medicijn. Hierdoor kan de menstruatiepijn nog beter bestreden worden.

De bijwerkingen van Diclofenac

Diclofenac kan een aantal bijwerkingen als gevolg hebben, maar het is niet nodig om je normale eet- en drinkpatroon hier op aan te passen. Het gebruik van Diclofenac legt namelijk geen beperkingen op wat eten en drinken betreft. Dat betekent dat Diclofenac dus ook in combinatie met alcohol geslikt kan worden. Houd er echter wel rekening mee dat diclofenac, net als alcohol, de maag irriteert. Hierdoor is de kans groter dat je te kampen krijgt met maagklachten wanneer je het slikken van Diclofenac combineert met het nuttigen van alcohol.

De meest voorkomende bijwerkingen betreffen maag- en darmklachten. Het medicijn kan je spijsverteringsstelse namelijk goed op de proef stellen. Andere bijwerkingen kunnen zijn:

  • Hoofdpijn;
  • Diarree;
  • Buikkrampen;
  • Duizeligheid;
  • Slaapproblemen;
  • Zwartkleurige ontlasting.

Neem contact op met je arts wanneer je de bijwerkingen van diclofenac niet vertrouwd. Wij adviseren te stoppen met het gebruik van Diclofenac wanneer je last krijgt van ademhalingsproblemen, zwellingen in het gezicht, voeten of benen, pijn op de borst of bloed braakt. Neem ook in dergelijke situaties contact op met je arts.

Omdat het medicijn duizeligheid als uitwerking kan hebben, is het verstandig om niet aan het verstandig om het medicijngebruik te combineren met verkeersdeelname. Het nuttigen van alcohol kan een irriterende uitwerking op de maag hebben. Echter, in het algemeen is het nuttigen van enkele glazen wijn per week geen probleem.

Wanneer mag ik Diclofenac niet gebruiken?

Je kunt Diclofenac veilig gelijktijdig met Paracetamol gebruiken. Het is echter niet aan te bevelen om dit medicijn te gebruiken in combinatie met bloedverdunners, corticosteroïden of plasmiddelen. Het medicijn is ook niet geschikt voor baby’s en kinderen.

Wanneer je zwanger bent, kun je het beste contact opnemen met je arts over het al dan niet gebruiken van het medicijn. Gebruik het echter niet vanaf de 7e maand van je zwangerschap. In deze periode is het risico op bijwerkingen voor je baby het grootst. Wil je Diclofenac in de eerste zes maanden van je zwangerschap gebruiken? Bedenk dat door het medicijn de kans op een miskraam of bijwerkingen voor je baby toeneemt. Over het algemeen wordt het medicijn enkel geadviseerd wanneer Paracetamol onvoldoende uitwerking heeft. Bij een normale dosering van Diclofenac kan borstvoeding geen kwaad. Het medicijn wordt al jarenlang zonder nadelige gevolgen gebruikt door vrouwen die borstvoeding geven. Voor verdere info over bijwerkingen van Diclofenac verwijzen we je naar de bijsluiter. De bijsluiter is te raadplegen via onderstaande bestelknop.

 

Tramadol →

About the author

Linda Faye

Leave A Reply