Tramadol

24 feb 2014

Tramadol is een pijnstiller die tot de matige opioïde pijnstillers wordt gerekend. Opioïde pijnstillers zijn pijnstillers die een matige tot zeer sterke reactie hebben. Deze pijnstillers werken via het centrale zenuwstelsel. In tegenstelling tot de zwaardere pijnstiller Morfine, valt Tramadol niet onder de opiumwet. In de Opiumwet zijn alle middelen opgenomen die door de overheid als drugs worden beschouwd.

Wanneer gebruik je Tramadol

Tramadol wordt gebruikt bij ernstige pijn, zenuwpijn en wanneer minder sterke pijnstillers zoals Paracetemol en Ibuprofen geen of onvoldoende werking hebben. Verder wordt Tramadol gebruikt wanneer je overgevoelig bent voor andere pijnstillers of wanneer je die andere pijnstillers niet mag gebruiken om andere redenen. Tramadol kan daarnaast ook worden voorgeschreven bij prikkelhoest en het is bovendien extra geschikt bij neuropatische pijn.

Tramadol

Hoe werkt Tramadol?

Tramadol werkt door middel van het centrale zenuwstelsel. Wanneer je pijn hebt, stuurt het gedeelte van je lichaam waar je pijn ondervindt  via je gevoelszenuwen signalen door aan je hersenen. Je hersenen reageren hierop. Dat gaat door middel van beweging en emoties zoals angst. Tramadol zorgt ervoor dat deze signalen niet of minder heftig aankomen. Hierdoor voel je de pijn minder en reageer je er rustiger op. Tramadol tabletten en druppels werken binnen één uur. Zetpillen werken binnen twee tot drie uur, de werking houdt zes tot acht uur aan. De werking van tabletten kan zelfs 24 uur duren. Tramadol wordt afgebroken in de lever. De afbraakproducten verlaten het lichaam via urine.

Let wel: na verloop van tijd is er een hogere dosis nodig om hetzelfde effect te bereiken dan in het begin. Bij het beëindigen van het gebruik van Tramadol, treden daardoor ontwenningsverschijnselen op. Nadat iemand ‘afgekickt’ is, is de behoefte naar een hogere dosis verdwenen, waardoor een gebruiker van Tramadol op een later tijdstip eventueel weer met de normale startdosis kan beginnen. In vergelijking met Morfine werkt Tramadol trager en minder sterk waardoor het medicijn voor drugsgebruikers niet interessant is.

De bijwerkingen van Tramadol

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende:

  • Sufheid, minder reactievermogen en een slaperig gevoel. Daarom is het advies om geen risicovolle activiteiten te ondernemen waarbij alertheid noodzakelijk is, zoals autorijden of het beklimmen van een ladder;
  • Misselijkheid, soms gaat dit gepaard met overgeven. Meestal wordt dit minder wanneer je na enkele dagen aan het medicijn gewend bent geraakt.

Daarnaast komt het heel af en toe voor dat er sprake is van verstopping. In dat geval is het advies om veel vezelrijke voeding te nuttigen. Ook is er een kleine kans op een droge mond, wat sneller kan leiden tot gaatjes in je gebit. Ook kan er duizeligheid optreden bij het opstaan uit bed of stoel. Ook dit gaat na een aantal dagen beter wanneer je aan het medicijn gewend bent geraakt. Heel zelden kan er ook jeuk voorkomen. Dit duidt op overgevoeligheid voor het medicijn. Je arts kan vaststellen of je inderdaad overgevoelig voor Tramadol bent. Ook is er een kleine kans op zweten en blijvende hoofdpijn. Ook in geval van deze klachten is het goed om je arts om advies te raadplegen.

De volgende bijwerkingen komen zeer zelden voor: moeilijk kunnen plassen, moeilijke ademhaling, psychische klachten, overgevoeligheid, epileptische aanvallen en slaap-apneu.

Bij een mogelijke overdosis kan Tramadol met het middel Diazepam.

Wanneer mag ik Tramadol niet gebruiken?

Gebruik Tramadol niet wanneer je zwanger bent of binnenkort zwanger wilt worden. Tramadol passeert de placenta en komt dus ook in het bloed van de foetus terecht. Meld je arts zodra je zwanger bent of zwanger wilt worden. Mogelijk kun je overstappen op een ander medicijn. Na de 8e maand mag je sowieso geen Tramadol meer gebruiken. Het medicijn kan de ademhaling van de baby bemoeilijken na de geboorte. In geval van borstvoeding mag het medicijn een enkele keer gebruikt worden. Het komt slechts een kleine hoeveelheid in de moedermelk terecht. Je baby zal er op deze manier geen last van ondervinden.

Voor meer informatie verwijzen wij je door naar de bijsluiter. Klik hier om de bijsluiter te lezen.

Tramadol bestellen

Tramadol

Wij hebben een betrouwbare aanbieder voor je geselecteerd waar je Tramadol kunt bestellen.

Let op: het is niet toegestaan om meer dan 400 mg per dag, met een maximum van 30 dagen te bestellen. Deze orders worden afgekeurd door de artsen en apotheken.

← Diclofenac

About the author

Linda Faye

Leave A Reply