Elektrisch roken

01 dec 2013

Elektrisch roken kan de oplossing zijn als je wilt stoppen met roken. De sigaret bevat geen tabak en brandt bovendien niet. Daardoor komen er geen schadelijke stoffen als teer en koolmonoxide in het lichaam. Mede daardoor heeft  het roken van elektronische sigaretten veel minder nadelige gevolgen voor zowel gebruikers als omstanders.

Elektrisch roken

Elektrisch roken

Elektrisch roken met de elektrische sigaret

Hoewel hij meestal iets groter is, ziet de elektrische sigaret ziet er verder hetzelfde uit als een gewone sigaret. De elektrische sigaret bestaat uit drie delen: de batterij, de vulling (cartridge) en de verdamper. Per cartridge kan er ongeveer 200 keer geïnhaleerd worden, wat gelijk staat aan 20 sigaretten. Door middel van een USB poort of stopcontact kan de batterij worden opgeladen. Tijdens het inhaleren gaat een lampje branden en kan de damp die de nicotine bevat ingeademd en weer uitgeblazen worden. Daardoor krijgt de roker van een elektronische sigaret slechts waterdamp (de rook), enkele smaakstoffen en eventuele nicotine binnen. Het traditionele roken wordt hierdoor op een waardige manier nagespeeld.

De voordelen van elektrisch roken

Op elektrisch roken zijn veel voordelen van toepassing ten opzichte van het traditionele roken:

 • Elektronische sigaretten bevatten geen kankerverwekkende teer;
 • Elektronische sigaretten zijn gevrijwaard van verschillende giftige stoffen als o.a. koolstofmonoxide die slecht voor de conditie en ademhaling zijn en bovendien hart- en bloedvaten kunnen aantasten;
 • In plaats van stinkende rook produceert de elektrische sigaret een geurloze damp;
 • Geen brandgevaar bij gebruik van de elektrische sigaret;
 • Elektronisch roken is vele malen goedkoper dan het traditionele roken, mede doordat er geen belasting over betaald hoeft te worden;
 • Doordat er geen schadelijke stoffen uitgeblazen worden, mag overal binnen gerookt worden en hoeft de roker dus niet afgezonderd te roken;
 • Niet schadelijk voor de longen;
 • Nicotinegehalte kan zelf bepaald worden;
 • Veel variatie in smaken.

Ten opzichte van het traditionele roken is bewezen dat er een betere zuurstoftoevoer is, wat leidt tot een betere bloedsomloop. Een aantal gunstige effecten van elektronisch roken op een rijtje:

 • Beter uithoudingsvermogen;
 • Betere ademhaling;
 • Gezonder haar en een gezondere huid;
 • Smaak- en reukvermogen worden verbeterd;
 • Gezonder gebit.

Wil je nog meer voordelen lezen om te stoppen met het traditionele roken, klik dan hier.

Soorten elektrische sigaretten

Tientallen verschillende merken bieden elektronische sigaretten aan en binnen die merken zijn er veel verschillende modellen. In hoofdlijnen zijn er de volgende verschillen:

Manueel vs. Automatisch,

De manuele elektronische sigaret dient vooraf door middel van een aan en uit knop bedient te worden. De automatisch elektronische sigaret schakelt zichzelf in wanneer de roker gaat inhaleren. Voor de starter is het aanbevelenswaardig om te kiezen voor de automatische variant aangezien dit de gebruiker een natuurlijker gevoel van roken geeft.

Micro, normaal en groot

Er zijn verschillende soorten formaten elektronische sigaretten. De micro elektronische sigaret is ongeveer even groot als de traditionele sigaret. Hoewel deze elektronische sigaret het meest lijkt op de traditionele sigaret, beschikt  hij tegelijkertijd ook over de batterij met de minste capaciteit. Dit heeft tot gevolg dat dit formaat elektronische sigaret ook vaker opgeladen zal moeten worden. De normale modellen zijn enkele centimeters groter en tot slot zijn er nog de grote varianten die ook wat zwaarder zijn.

Elektrisch roken

Elektrisch roken

Bijwerkingen van elektrisch roken

Veruit de meeste elektronische rokers hebben niet of nauwelijks last van bijwerkingen na de overstap naar elektronisch roken. Een zeer klein percentage klaagt wel over een branderig gevoel in de maag, wat te wijten is aan een hoge dosis nicotine. Dit is op te lossen door cartridges te bestellen met een lager nicotinegehalte. Vaak bevatten de goedkopere wegwerp elektronische sigaretten hoge nicotinegehaltes die niet door iedereen als prettig wordt ervaren.

Sommige gebruikers kampen met bloedend tandvlees en aften. Deze klachten hebben echter niets met de overstap naar het elektronische roken te maken maar met het stoppen van het traditionele roken. In de meeste gevallen zijn deze kwaaltjes slechts van korte duur.

 

Het E-smoking basispakket

Om vandaag nog te starten met elektrisch roken, is het mogelijk om het E-Smoking Premium basispakket te bestellen. Dit starterspakket bestaat uit 6 gratis patronen, 2 oplaadbare lithium batterijen, 1 oplader 110/240 volt, 1 USB lader en 1 Nederlandstalige gebruikershandleiding. Het E-smoking starterspakket is er al vanaf € 59,95 en wordt de volgende werkdag gratis bij je bezorgd.

 

Op zoek naar andere producten om te stoppen met roken?

Ben je op zoek naar andere producten om te stoppen met roken neem dan eens een kijkje in onze speciale stoppen met roken rubriek.

 

← Stoppen met roken tips Afkickverschijnselen roken →

About the author

Linda Faye

Leave A Reply