Stoppen met roken tips

01 dec 2013

Stoppen met roken is voor de een makkelijker dan voor een ander. Als je net gestopt bent met roken is de verleiding in het begin het grootst. Met name voor het begin zijn er een paar handige tips waarbij je jouw leven weer gezonder maakt. Deze stoppen met roken tips willen we graag met je delen en zijn hieronder vermeld.

Stoppen met roken Tip 1: Probeer rokerige ruimtes te vermijden

De meeste verleiding ontstaat als je wordt geconfronteerd met je verslaving. Zien roken doet ook sneller roken, daarom is het verstandig om zoveel mogelijk rokerige ruimtes vermijden. Een bijkomend voordeel hiervan is dat je hierdoor ook op plaatsen komt waar je anders niet zou komen.

Stoppen met roken Tip 2: Verander je vaste gewoonte

Toen je nog rookte is er met de tijd een aantal rookmomenten per dag aangeleerd. Je kunt hierbij denken aan een sigaretje na het opstaan uit bed of vlak na het avondeten. Een tip om te stoppen met roken, is om deze gewoonte te veranderen/ doorbreken. Dit kun je doen door bijvoorbeeld na het avondeten een stukje te gaan wandelen. Een ander voorbeeld is om tijdens de pauze ergens anders gaan zitten/ staan.

Stoppen met roken Tip 3: Probeer zoveel cafeïne te vermijden

Nicotine in een sigaret zorgt ervoor dat de cafeïne sneller wordt afgebroken. In koffie, thee, cola en energiedrankjes zit met name cafeïne. Als je bent gestopt met roken en blijft net zoveel koffie drinken als ervoor, dan is het cafeïne niveau veel hoger dan toen je nog rookte. Dit kan de volgende nadelige effecten op uw hebben:

  • Angst of stressgevoelens
  • Slapeloosheid
  • Rusteloosheid
  • Onregelmatige hartslag

Het advies is om thee te drinken als vervanger van koffie. Door deze kleine aanpassing krijg je maar de helft van de nicotine binnen. Het voordeel is dat je dan de vaste gewoonte doorbreekt.

Stoppen met roken Tip 4: Zoek hobby’s die moeilijk te combineren zijn met roken

Als je een hobby beoefent die moeilijk te combineren is met roken, kom je ook minder in de verleiding om te gaan roken. Hierbij kun je denken om te beginnen met joggen. Tijdens het sporten wordt het je lastiger gemaakt om met je rookgewoonte bezig te zijn. Een bijkomend voordeel van sporten is dat het ook nog gezond is voor uw lichaam.
Een ander voorbeeld kan het beoefenen zijn van de sporten zwemmen of tennis. Een goed voorbeeld van een hobby is schilderen en boetseren. Met andere woorden hobby s waarbij uw 2 handen nodig heeft zijn aan te bevelen als het stoppen erg lastig is.

Stoppen met roken Tip 5: Leg je rook geld opzij voor iets leuks

Om te zorgen voor andere prikkels kun je eraan denken om het geld waar je eerst uw sigaretten voor haalde opzij te leggen voor leuke cadeaus. Neem bijvoorbeeld een termijn aan van 3 maanden sparen. Na deze spaartijd, bijvoorbeeld 3 maanden, kun je jezelf en/ of je partner trakteren op een mooi cadeau.

Stoppen met roken Tip 6: Bouw het langzaam af

Vooral het begin kan heel moeilijk zijn. Resoluut ineens stoppen hoeft uiteraard niet, maar heeft wel meer voordelen. Je kunt er ook over nadenken om stap voor stap te minderen met roken. Het wordt zeker aangeraden om deze tips daar ook bij te gebruiken. Een hulpmiddel bij het minderen kan de elektrische sigaret hier kun je er meer over lezen.
Een ander hulpmiddel die voor velen helpt om rustig af te bouwen is het gebruik maken van nicotine pleister.

Je kunt er ook over nadenken om stap voor stap te minderen met roken met bijvoorbeeld een sigarettenmachine waardoor je voortaan in een keer voor een paar dagen sigaretten maakt en daarna alles weglegt. Je rookt dan enkel de sigaretten die je gemaakt hebt.

Stoppen met roken Tip 7: Zorg dat je er ook klaar voor bent

Stoppen met roken begint al bij jezelf. Als je er zelf niet klaar voor bent, dan wordt het heel zwaar om te stoppen met roken. Ook al geven we goede tips hierboven om te stoppen met roken, het valt en staat met uw eigen mentale kracht.
Zorg ervoor dat je dus mentaal klaar bent om te stoppen met roken. Ontkennen dat het zwaar is heeft geen zin, maar met deze tips wordt het wel een stuk aangenamer en makkelijker.

Ben je op zoek naar producten die je kunnen helpen bij het stoppen met roken? Neem dan een kijkje in onze speciale stoppen met roken rubriek.

← Zyban Elektrisch roken →

About the author

Linda Faye

Leave A Reply